Chokladdoppad lakritskola

Här kommer ännu ett julgodis som ni måste testa om ni gillar lakrits! Receptet på denna kola kommer från boken Julgodis av Johanna Westman.DSC_9439

Chokladdoppad lakritskola

Ca 40 st

3/4 dl turkisk peppar
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
2 tsk smör
200 g mörk choklad
Strössel eller havssalt till dekoreringen

Klä en form, ca 20×20 cm med bakplåtspapper. Krossa karamellerna i en mortel. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade karamellerna i en vid gryta eller tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock, rör om då och då, tills termometern visar 117-120 grader eller tills smeten klarar kulprovet. Det tar omkring 15 minuter i en vid gryta. Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna. Smält chokladen i vattenbad, låt svalna. Skär kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen, lägg på bakplåtspapper. Strö lite havssalt eller fint strössel på toppen innan chokladen har stelnat.

Facebook
Instagram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *