Hej December!

_dsc3154

Första december och första luckan i adventskalendern är öppnad. Och uppäten. Så gott! Blev lite skeptiskt när jag såg att det var körsbärssmak i denna lucka (inte min favoritsmak). Men var nog första gången jag tyckt om något godis med körsbär överhuvudtaget.

Ser fram emot att få äta lakrits varje dag nu! Hahaha!

_dsc3156

Började månaden med VAB, men vad gör väl det när man får njuta av kvällen med en nybakad lussebulle! Jisses vad det var längesedan jag bakade. Bästa bullen av alla bullar dessutom hahaha. Hade kunnat äta alla 40 själv! 😀

Elion piggnade till en stund och hjälpte mig blanda ihop degen och trycka ner russin i sina skapelser. Vilken kreativ pöjk det där! Allt mamman kunde hitta på var de traditionella snurrorna. Detta räckte med aktivitet för denna lilla gosse som nu ligger utslagen med feber i soffan igen ♥

Världens bästa recept på lussebullar genom tiderna kommer här förresten. Ett superb recept som ger smakrika, mjuka och saftiga bullar. Skit i kesella och sånt tjafs, rumstempererat smör, lite mjöl och ordentligt knåd på degen kommer man långt med.

Bästa Lussebullarna

40 st bullar

2 pkt saffran (á 0,5 g)
2 msk rom eller vatten
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk
2 dl socker
0,5 tsk salt
800 g vetemjöl + ev mjöl till utbakning
1 dl russin
1 ägg till pensling

Lägg saffranet i vattnet eller romen och rör om. Låt stå i 30 minuter.
Skär smöret i tärningar.
Smula jästen i en bunke eller köksmaskin och blanda med mjölk, smör och saffranslösningen. Tillsätt socker, salt och mjöl. Arbeta dagen ca 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Den ska gärna var klibbig fortfarande så var försiktig så du inte mättar den med för mycket mjöl. Låt jäsa 60 minuter.

Lägg russinen i blöt under ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.

Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Knåda den mycket lätt och baka ut till lussebullar. Använd så lite mjöl som möjligt. Lägg på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader under tiden (205 grader varmluft).

Tryck i russinen och pensla med uppvispat ägg. Grädda bullarna mitt i ugnen under ca 7-10 minuter (jag använde varmluft och för mig var 7 minuter fullt tillräckligt.

Låt svalna på galler under bakduk.

_dsc3151

_dsc3148

_dsc3166

Vi är ett bra team, jag och Elion.

Facebook
Instagram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *