Tortano

Tortano är ett italienskt matigt och suveränt gott bröd som är perfekt att ha med på t.ex. utflykter eller picknick eller kanske till en buffé. Just det här receptet är från Leila Lindholm, som så många andra recept jag har 🙂


Tortano

15 gram färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
1,5 msk flingsalt
2,5 dl durumvete
4 dl vetemjöl special
Valfri fyllning

Exempel på fyllning:
Soltorkade tomater
Oliver
Mozzarella
Fetaost
Oregano
Skinka
Salami
Svamp

Smula jästen i en bunke och lös upp den tillsammans med det ljumna vatten, olivoljan, honungen och saltet.
Blanda i durumvete och tillsätt därefter lite vetemjöl i taget tills du får en fin elastisk deg. Jäs degen i bunken under bakduk i ca 40 minuter eller till dubbel storlek.
Tryck ut degen till en 1 cm tjock  rektangel på bakbordet. Kavla inte för då trycker du ut all luft ur degen.
Lägg på valfri fyllning.
Pensla kanterna med vatten och rulla ihop degen till en rulle. Forma sedan rullen till en krans.
Sätt ugnen på 250 grader.
Lägg kransen på en plåt med bakplåtspapper, mjöla brödet och jäs under bakduk i ytterligare 30 minuter.
Ställ in plåten mitt i ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda i ca 35 minuter och låt det svalna på brödgaller.

Facebook
Instagram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *