Snö och chiasylt

Hej på er!

Vaknade på helt strålande humör idag. Jisses vad allting känns på topp. Fredagsfeeling deluxe!

IMG_1307

Nu har snön kommit även till oss här längst ner i söder. Snabbt på med vinterkläder och ut for vi i morse efter frukost. Neo trött som bara den men Elion var på toppen av sitt lyckorus när han äntligen kunde rulla runt i snöhögarna igen.

IMG_1294IMG_1299IMG_1303

När vi kom in spädde vi på fredagskänslan och lyxade till med plättar, grädde och nykokt chiasylt på körsbär. Till och med Neo fick prova på plättar för första gången. Skeptiskt till ny smak och ovanlig konsistens, men till slut gick det minsann ner det också. Finns det något den här ungen inte äter?

Receptet på chiasylten kommer längst ner i inlägget. Första gången jag gör sylt på chiafrön. Första gången jag gör sockerfri sylt! Och trots det är den fullkomligt underbart god! Går att göra som RAW också. Bra va!

DSC_0819DSC_0821DSC_0823DSC_0828DSC_0831DSC_0837DSC_0838DSC_0816

Chiasylt

250 g frysta bär (t.ex. körsbär)
0,5 dl vatten
1 tsk vaniljpulver
2 msk chiafrön

Blanda bär, vatten och vaniljpulver i en kastrull och koka samman. Ta av från plattan och mixa eventuellt med stavmixer om ni vill ha en jämnare sylt utan fruktbitar. Har man småbarn är kanske det att föredra.
Tillsätt sedan chiafröna och låt stå och svälla i drygt en halvtimme. Häll upp sylten i en ren burk och förvara i kylen. Skulle tippa på att den håller minst en vecka där.

Är bären väldigt sura kanske det behövs lite sötning. Själv tycker jag inte det behövs i det här fallet, och så gillar jag när det är lite syrligt.

RAW-chiasylt:
Jag kokade den här sylten eftersom de frysta körsbären jag använde är plockade i ett annat land. Då kokar jag alltid bären först innan jag äter dem. Men givetvis behöver man inte göra det och då får du istället en RAW-variant på sylten. Tina då bären eller använd färska bär. Blanda bär, vatten och vaniljpulver och mosa samman (eller mixa). Tillsätt chiafröna och låt svälla som ovan innan du häller över sylten i en burk. Klart!

Lämna ett svar