Barndomsminnen och hemlagad majonnäs

DSC_0633DSC_0641DSC_0643Här är några bilder från gårdagen. Väl spenderade julklappspengar och flera timmars lek med lera igår förmiddag. Till och med mamman i familjen hängde med på ett hörn ett tag. Väckte liv bland barndomsminnena.

Från barndomsminnen till ett fint tillbehör till maten. Ända sedan jag började göra egen hemlagad majonnäs äter jag majonnäs till nästan allt. Ja nästan då. Hemlagad majonnäs är tusen gånger godare än köpevarianten och är superenkel att både göra och smaksätta för att det ska passa maten. Chili, vitlök, dill och gräslök är bara fyra exempel på goda smaksättningar jag testat. I det här inlägget tänkte däremot ge er ett superbra grundrecept på en enkel hemmagjord majonnäs. Inga konstigheter, men det underlättar om ni har en stavmixer. Och gör den gärna på ekologiska produkter!

IMG_8446Chilimajonnäs

Hemlagad majonnäs

1 ägg
Ca 2 dl neutral olja, gärna rapsolja
1 msk dijonsenap
1 tsk vinäger (vitvins eller rödvins)
Salt och peppar

Knäck ägget i en skål. Tillsätt senap, vinäger och kryddor. Jag brukar använda vitvinsvinäger om jag ska ha den till ägg, räkor och dyl, medan jag kör rödvinsvinäger till mörkare kötträtter. Men det är en smaksak.

Mixa ihop ingredienserna och fortsätt sedan mixa på låg hastighet medan du häller i oljan i en tunn stråle. Sluta mixa när du får en tjock krämig majonnäs. Förvara i kylen där den i alla fall håller minst en vecka.

TIPS: Pressa ner en vitlöksklyfta från början om du är ute efter en god aioli till maten.

Till jul gjorde jag en majonnäs som jag använde i min allra första hemlagade rödbetssallad. Bara majonnäs, finhackad rödlök och inlagda rödbetor. Så gott!

DSC_0561

Här kommer några fler tips på vad man kan använda sin hemgjorda majonnäs till (klicka på bilden så kommer ni till receptet):

DSC_9884

Coleslaw på rödkål

DSC_9895

Falsk ”potatissallad” gjord på zucchini

FullSizeRender (1)

Amerikansk hamburgerdressing

 

Facebook
Instagram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *