Hembakad pizza och egen pizzasås

God kväll

Idag blev det en riktigt söndagsklassiker till middag, hembakad pizza. Det är något vi älskar alla tre här hemma. Har för första gången också kokat ihop en egen tomatsås att bre över bottnen. Det kommer vi definitivt göra fler gånger för vilken skillnad i smak det blev! Inte ett dugg svårt heller.DSC_9469

Pizzabotten

4-6 port eller två ugnsplåtar

25 g färsk jäst
3 dl mjölk
1 msk olivolja
1 tsk honung
1 nypa flingsalt
200 g durumvetemjöl
175-200 g vetemjöl special

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt och lös upp jästen med detta. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta samman till en fin deg. Låt jäsa ca 45 minuter eller till dubbel storlek.

Sätt ugnen på 225 grader varmluft. Sätt in en ugnsplåt i ugnen så att den hinner bli riktigt varm innan pizzan ska läggas på den.

Kavla ut degen på ett bakplåtspapper. Bred över tomatsås (recept nedan) och önskad fyllning. Vi körde ost och bacon på denna. Ta ut plåten och för försiktigt över pizzan på den. Grädda i ugnen i 6-10 minuter beroende på pizzans tjocklek.

Tomatsås

Räcker till två stora pizzor

300 g färska tomater
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 nypa socker
0,5 dl vatten
Basilika, timjan, oregano
Salt och peppar

Skär tomaterna i små bitar och finhacka löken. Fräs upp löken och en pressad vitlöksklyfta i lite olivolja i en kastrull på spisen. Tillsätt tomaterna, lite socker, vatten och koka upp. Smaksätt med kryddorna och örterna efter eget tycke. Låt koka samman innan du drar bort kastrullen från plattan. Använd tomatsåsen som den är eller mixa den slätare med en stavmixer. Bara att bre över pizzabotten.

Facebook
Instagram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *