Kanel- och kardemummamüsli

Igår gjorde jag müsli igen då den förra tog slut för ett tag sedan. Det är så himla enkelt att göra och blir så gott att jag börjar undra varför man alltid köpt färdig müsli tidigare. På det här viset kan man ju dessutom smaksätta den som man vill.

Här har jag gjort en ny variant på förra müslin, den här gången gjorde jag den osötad genom att skippa honungen. Smaksatte den istället med kanel och kardemumma. Jisses vad det luktade gott här hemma så fort jag satt in plåtarna i ugnen. ”Det luktar bullar!” utbrast Elion när vi kom hem från förskolan. Blev dessvärre lite av en besvikelse när det visade sig att det inte fanns några bullar. Får väl baka lite till helgen då 😉

Jag hoppade nötterna denna gång eftersom jag köpt en färdig ekologisk müsliblandning med allt från nötter, frön och kokosflagor till torkad banan och tranbär som jag tillsatte i slutet när müslin var färdig och hade svalnat (men torkad frukt kan man givetvis hoppa om man vill ha den helt sockerfri).

Här kommer i varje fall grundreceptet! Välj själva om ni vill ha nötter i samt om ni vill tillsätta frukt i den färdiga müslin 🙂

DSC_9096

Osötad kanel- och kardemummamüsli

1 stor burk

1,5 liter blandade gryn (t.ex. havregryn, boveteflingor, kruskakli)
1,5 msk kardemumma
2 msk kanel
2 dl vatten
5 msk neutral olja
(Eventuellt 4-5 dl blandade neutrala nötter och frön)

Sätt ugnen på 170 grader varmluft.
Blanda grynen i en bunke tillsammans med kanel och kardemumma. Tillsätt även nötterna om ni vill ha det i müslin.
Blanda olja och vatten i en skål för sig och slå detta över grynblandningen. Blanda runt noga med hjälp av händerna.

Fördela müsliblandningen på två ugnsplåtar. Använder ni varmluft kan ni sätta in båda plåtarna samtidigt annars gräddar ni dem en och en. Müslin är färdig efter ca 25-30 minuter. Rör om två-tre gånger under gräddningen och var försiktig så att det inte bränns.

Låt svalna på plåten. Ät denna goda blandning som den är eller blanda i torkad frukt och annat gott och häll slutligen över i en ren burk.

Facebook
Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *