Eget jordnötssmör

DSC_8879Finns det något enklare man kan göra än eget jordnötssmör. Det enda man behöver egentligen är en bra matberedare eller mixer, sen är du good to go!

Den stora bonusen med att göra eget jordnötssmör är att man slipper socker och andra ämnen som fabrikstillverkarna gärna tillsätter. Ämnen som egentligen är ganska onödiga. Även om jordnötter är väldigt energirika så får du alltså en ”nyttigare” produkt genom att mixa den själv hemma. Sen är det rätt kul att ha gjort något själv också 🙂 Varför inte ge bort en burk i present till exempel? Glöm bara inte bort att göra det på ekologiska jordnötter!

DSC_8869

Eget jordnötssmör

Ca 2 dl

250 g naturella ekologiska jordnötter
Ev 0,5-1 tsk rapsolja eller solrosolja
Ev en nypa flingsalt

Börja med att rosta jordnötterna för att få fram ännu mer av den goda smaken. Sätt ugnen på 170 grader varmluft. Strö ut jordnötterna på en plåt och rosta dem i ugnen under ca 15-17 minuter. Ha koll på dem så att de inte bränns. Denna tid var lagom för min ugn, men alla ugnar fungerar olika.

Ta ut plåten och låt nötterna svalna lite.

Häll nötterna i en mixer eller matberedare. Mixa, mixa och mixa tills nötterna går från smulor till att bli en kladdig nötmassa. Tillsätt eventuellt lite olja för att massan ska bli lite lösare och inte vara så tjock. Strö även i lite flingsalt om du vill ha ett saltare jordnötssmör. Fortsätt mixa tills allt är blandat.

När du tycker konsistensen är lagom häller du upp jordnötssmöret i en burk. Förvara det i kylen där det håller i ett par veckor.

DSC_8892DSC_8874

 

Facebook
Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *